Kennis en informatie verzamelen

Als u internationaal wilt ondernemen, is kennis van de taal en cultuur van het land waarnaar u gaat exporteren van belang. Net als de informatie over de lokale wet- en regelgeving.

Zeker met internationaal ondernemen buiten Europa is het belangrijk om regelmatige de status van de lokale situatie en laatste wet- en regelgeving in de gaten te houden. Dit moet geen eenmalige analyse zijn, maar een vast onderdeel dat op regelmatige momenten wordt uitgevoerd.

Overheid

Voor u naar een land gaat exporteren is het goed om te onderzoeken waar uw kansen liggen en wie betrouwbare zakenpartners zijn. De website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) is dan een goed startpunt om meer informatie op te vragen. Maar daarnaast is het ook zeer belangrijk om na te gaan wat de cultuur is en hoe men zaken doet. Veel internationale avonturen lopen spaak op verschillen in de cultuur en taalbarrière.

Het RvO staat in contact met de Nederlandse ambassades en heeft veel (gratis) informatie beschikbaar. Maar het RVO kan ook partnerscans tegen betaling uitvoeren. Daarnaast worden er ook regelmatig handelsmissies naar verschillende gebieden georganiseerd.

Ondernemers

Informeren bij ondernemers die reeds in een land gevestigd zijn, is wellicht geen stap die u snel neemt. Maar kan veel waardevolle informatie opleveren. Wellicht zijn er zelfs mogelijkheden voor de toekomst zoals samenwerking bij de verkoop van uw product, warehousing of (gezamenlijk) transport.

Een organisatie die je bijvoorbeeld ook kan benaderen is de Dutch Trade and Investment board (DTIB). Het publiek-private samenwerkingsverband op het gebied van internationaal ondernemen en bilaterale economische relaties. DTIB wil alle krachten van Nederlandse ondernemingen in het buitenland bundelen en verstreken.

Beurzen

Een internationale vakbeurs bezoeken die gericht is op uw producten, is een mooie gelegenheid om  collega’s of potentiële klanten of partners te ontmoeten. Maar ook een beurs zoals het nationale export event is een inspirerende beurs met informatieve workshops over internationaal ondernemen. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om per specifieke regio vrijblijvend te netwerken.