De basis

Als ondernemer wilt u goederen gaan importeren of exporteren. Er zijn een aantal zaken die eerst vastgesteld moeten worden wanneer u begint, dit legt de fundering bij de start van export en import. Dit zijn eenmalige trajecten.
In deze eerste fase is het belangrijk om de HS-code van je producte(en) te bepalen. Op basis hiervan kun je de eventuele invoerrechten en producteisen bepalen.

Bepaal de HS goederencode

Bij het importeren en exporteren van goederen moet u de HS-code van de producten vermelden op de transport- en douanedocumenten.

Het Harmonized Commodity Description and Coding System (HS-code) is een internationaal gestandaardiseerd systeem van namen en nummers om handelsgoederen te kunnen classificeren.
De HS-code (in Nederland ook bekend als GS-code, Geharmoniseerd Systeem) van een product bestaat uit 6 cijfers. Bijna alle landen in de wereld gebruiken dezelfde HS-codes voor producten.
De HS-code voor bijvoorbeeld een babypop is dus GS-code 950300

Elk land afzonderlijk kan de HS-code van een product uitbreiden. Binnen de EU kennen we 8-cijferige codes voor goederen die je uitvoert uit de EU (HS-codes aangevuld met 2 cijfers).  De babypop wordt dan 950300 21.
Bij invoer van goederen in de EU heb je 10-cijferige codes nodig (HS-codes aangevuld met 4 cijfers). Deze codes noemen we ook wel goederencodes. Voor de babypop is de 10-cijferige goederencode 950300 21 90.

Waar vindt je de HS-code

De Europese HS-codes staan in TARIC, hier vindt u ook informatie over de invoerrechten indien u importeert. De HS-codes zijn enkel binnen Europa hetzelfde! Wereldwijd zijn er afwijkende HS-codes, dit verschilt per land. Mocht u dus bij export de goederen zelf invoeren bij het desbetreffende land, is het verstandig om de internationale HS-code te controleren op Acces2Markets. Hier staan de correcte codes op per land buiten Europa.

Controleer

Omdat de HS-code aan ontwikkeling onderhevig is, dient u erop toe te zien dat de gebruikte codes up-to-date blijven. Bij export en import is naast de HS-code een normale omschrijving van het product nodig, niet de standaard tekst. De douane wil namelijk op basis van deze omschrijving de goederen fysiek kunnen identificeren. ("IKEA Billy" zou in dit geval dus als "boekenkast + afmetingen en materiaal" omschreven moeten zijn)

Om er helemaal zeker van te zijn dat de juiste HS-code gebruikt wordt, kunt u een Bindende Tarief Inlichting (BTI) aanvragen. Deze geldt voor de gehele EU als het om een identiek product gaat. Let er wel op dat je na het advies verplicht bent om altijd de HS-code van het BTI te gebruiken.

Contact

VAN EYCK ADVIES kan u helpen bij het bepalen van de beste leveringsconditie voor  uw bedrijf. Wilt u een verbeterslag maken binnen uw logistieke processen of advies bij internationaal ondernemen, kunt u contact opnemen met VAN EYCK ADVIES.


Het formulier voor aanvragen van een BTI is te vinden op de site van de EBTI databank.


Bij (bewust) verkeerd gebruik van de HS-code kan dit leiden tot naheffingen bij import van de invoerrechten en strafrechtelijke vervolging. Goed gebruik van HS-code is dus van essentieel belang.


Een declarant is gespecialiseerd in het bepalen van HS-codes, maak gebruik van hun expertise wanneer je zelf HS-code zonder BTI bepaald.