Wijzigingen internationaal ondernemen per 2021

Het jaar 2020 was mede door Corona voor veel ondernemers een bewogen jaar. Nu we het jaar ook in lockdown eindigen is het een uitgelezen moment om voor u als ondernemer na te gaan wat er in het nieuwe jaar 2021 allemaal veranderd voor u en uw onderneming.

VAN EYCK ADVIES is vast begonnen met een kleine inventarisatie.

BREXIT

Dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk al afscheid genomen van de EU, maar vanaf 31 december 2020 23.00 uur gaan de gevolgen naar aanleiding van de BREXIT in en is het Verenigd Koninkrijk (UK) een derde land en moeten de goederen uitgevoerd worden. Tot op heden zijn de onderhandelingen nog bezig om de voorwaarden te bepalen.

Transportdocumenten

Of de BREXIT een “harde exit” is of niet, omdat de UK buiten de EU valt moet er in ieder geval een uitvoeraangifte worden gedaan in Nederland en zullen uw goederen ingevoerd moeten worden in de UK. Een factuur en paklijst maken onderdeel uit van de documenten die u opmaakt voor een zending en samen met de transport- en uitvoerdocumenten moet u deze bewaren in uw administratie.

Invoerrechten

Mocht er toch nog een deal komen tussen de EU en UK dan kan het zijn dat de invoerrechten die u nu mogelijk moet gaan betalen toch niet meer van toepassing zijn. Of u invoerrechten moet betalen is afhankelijk van de HS-code en het preferentiële land van oorsprong.

Producteisen en keurmerken

Voor alle producten gelden Europese en nationale richtlijnen met betrekking tot gezondheid, veiligheid en milieu. Om een eerlijke markt binnen de EU te houden gelden de regels binnen alle EU-landen. Maar nu de UK geen onderdeel is van de EU gaan hier andere regels voor tellen.

De UK heeft de EU-richtlijnen en geharmoniseerde normen overgenomen als gelijkwaardig met de wet- en regelgeving in de UK. Maar de benaming, verwijzingen en keurmerken zijn niet hetzelfde. Daarnaast hebben we binnen de EU het CE-keurmerk op veel producten. Voor het jaar 2021 zal de UK dit keurmerk nog accepteren voor producten die al op de UK markt zijn. Maar vanaf 2022 moeten bepaalde producten een UKCA-keurmerk hebben.

Informatie

Meer informatie over de BREXIT is o.a. te vinden bij het BREXIT-loket en de Douane site van het Verenigd Koninkrijk.

Welke wijzigingen zijn er nog meer in 2021?

Binnen de EU worden op 1 juli 2021 nieuwe regels van kracht voor de E-commerce. Dus bent u actief binnen de online verkoop dan is het raadzaam om u hierin te gaan verdiepen. Deze wijzigingen hebben o.a. invloed op de btw-afdracht en hoogte van de BTW-vrijstelling bij import.

Corona heeft binnen en buiten de EU gevolgen gehad voor de BTW/sales tax hoogte. Controleer voor uw transport wat voor u van toepassing is.

Ook eisen die aan producten en bijbehorende registratie worden gesteld, zijn onderhevig aan wijzigingen en toevoegingen. De internationale markt stelt steeds hogere eisen aan de productkwaliteit, herleidbaarheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij internationaal ondernemen is het dan ook belangrijk om niet 1 keer per jaar alles te controleren maar voor je ergens vandaan importeert of naartoe exporteert waar je rekening mee moet houden.

VAN EYCK ADVIES

Heeft uw organisatie te maken met invoer/ uitvoer en kunt u advies gebruiken bij het opzetten van een goede administratie, leveringscondities, producteisen? Neem contact op met VAN EYCK ADVIES voor een vrijblijvend gesprek hoe ik u hierbij van dienst kan zijn.