Bepaal de juiste leveringsconditie

Bij elk transport is het belangrijk om goede afspraken te maken wanneer de rechten, plichten en risico’s overgaan van u naar uw afnemer. Volgens mijn ervaring zijn INCOterms hiervoor het beste instrument.

INCOterms

Wereldwijd wordt gebruik gemaakt van INCOterms (International Commercial Terms) om de leveringsconditie inclusief bijbehorende rechten, plichten en risico’s af te spreken. Deze zijn ontwikkeld en gepubliceerd door de International Chamber of Commerce (ICC).

De INCOterms gaan van Ex-Works (af fabriek, let op dat de vervoerder van de klant dan ook de goederen uit uw magazijn hoort te halen ) tot DDP (Aflevering incl. uitladen bij de klant en incl. alle belastingen en invoerrechten). Zie voor meer deze wallchart INCOterms 2020 voor een visueel overzicht en de INCO Terms 2020 ICC uitleg, deze zijn beiden gepubliceerd door de ICC en vrij beschikbaar.

Momenteel gelden de INCOterms 2020, dit jaartal bij de leveringsconditie vermelden is raadzaam. De regels hiervoor dateren van 2010 en kunnen afwijken van de 2020 versie. Er zijn veel sites met informatie te vinden. Het beste is zelf het boekje aan te schaffen bij ICC, dan weet je zeker het volledige en correcte document in bezit te hebben.

Het gebruik van de INCOterms worden ook bepaald door van de wijze van transport. Voor de verschillende manieren van transport gelden andere leveringscondities.

Welke soort transport kiest u?

De keuze van het type transport (zee, lucht, weg, trein) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde en volume/gewicht van de goederen. Maar ook de bereikbaarheid van de bestemming, afgesproken leverdatum (urgentie) of simpelweg de kosten van het transport.

Bedenk bij het bepalen van uw leveringscondities ook dat het transport niet overal zo goed geregeld is als in Nederland. Infrastructuur, kwaliteit van materialen en vervoersmethoden zijn erg afhankelijk van ontwikkeling van het land. Ook lokale regelgeving en douane vergt meer kennis en tijd.

Transportverzekering

Of een verzekering nodig is, is tevens afhankelijk van de leveringsconditie die u gebruikt. Controleer uw verzekeringen, heeft u een transportverzekering? Wat is de dekking?

Is het zinvol om een doorlopende transportverzekering af te sluiten of sluit u deze los per zending af? Een transportverzekering is bij uw verzekeringsmaatschappij af te sluiten, maar kan ook bij het transport via de expediteur worden aangevraagd. Dit kan niet altijd, dus vraag dit goed na voor het transport. Controleer altijd de dekking, voor transport naar het buitenland. Zijn er bijvoorbeeld clausules voor oorlog, stakingen, pandemie of wanneer de boot zinkt.

Meer

Dit artikel van EVO is zeer interessant om te lezen, mocht u nog verkopen onder de ex-works conditie.

VAN EYCK ADVIES kan u helpen bij het bepalen van de beste leveringsconditie voor  uw bedrijf. Wilt u een verbeterslag maken binnen uw logistieke processen of advies bij internationaal ondernemen, kunt u contact opnemen met VAN EYCK ADVIES.